SON DAKİKA
![]() ![]() ![]() ![]()
Malzeme ve Yöntemler Bölümü Nasıl YazılırMalzeme ve Yöntemler'de, bütün ayrıntıları verilmelidir. Bu bölümün çoğunun geçmiş zamanda yazılması gerekir. Malzeme ve Yöntemler kısmının ana amacı, deney tasarımını tarif etmek ve konuyu bilen bir kişinin bu deneyleri tekrar edebileceği ayrıntıları vermektir.![]() Malzeme ve Yöntemler Bölümü Nasıl Yazılır?
BöLüMüN AMACI
Malzeme ve Yöntemler'de, bütün ayrıntıları verilmelidir. Bu bölümün çoğunun geçmiş zamanda yazılması gerekir. Malzeme ve Yöntemler kısmının ana amacı, deney tasarımını tarif etmek ve konuyu bilen bir kişinin bu deneyleri tekrar edebileceği ayrıntıları vermektir. Bilimsel yöntemin anahtar taşı; sonuçlarınızın bilimsel değere sahip olması için yeniden üretilebilir olması gereğini zorunluluk olarak ortaya koyduğundan, bu bölümün dikkatlice yazılması kritik önem taşır. Sonuçların yeniden üretilebilir olduğuna karar verilebilmesi için, başkaları tarafından deneylerin tekrarı için gerekli ana hatları verilmelidir. Aksi halde makale iyi bilimi temsil etmez.
MALZEME
Malzeme için kesin teknik özellikleri ve miktarları, kaynağını veya hazırlama yöntemini yazılmalıdır. Bazen, kullanılan numunelerin ilgili kimyasal ve fiziksel özelliklerini vermek bile gerekebilir. Ticari isimlerden yerine genel veya kimyasal isimler her zaman tercih edilir.
Makalenin değeri eğer sonuçlar yeniden üretilemezse zedeleneceğinden, araştırma malzemesi çok özenle tarif edilmelidir.
YöNTEMLER
Yöntemler için her zamanki sunuş sırası kronolojiktir. Fakat açıktır ki, ilgili yöntemlerin birlikte tarif edilmesi gerekir ve düz bir kronolojik sıra her zaman izlenemez.
BAŞLIKLAR
Malzeme ve Yöntemler bölümü, makalede alt başlıkların kullanılması gereken ilk bölümdür. Sonuçlar bölümünde kullanılacak olan alt başlıklara eş olanları kurulmalıdır.
ÖLÇüMLER VE ANALiZ
istatiksel analiz çoğu zaman gereklidir. Fakat siz, istatistikleri değil datayı vermeli ve tartışmalısınız. Genellikle istatistik yöntemlerin uzun tarifi, yazarın bu bilgiyi yeni edindiği ve okurların da benzer aydınlatmaya ihtiyacı olduğuna inandığını gösterir. Sıradan istatiksel yöntemler yorumsuz kullanılmalıdır. ileri veya olağandışı yöntemler kaynak göstermeyi gerektirebilir.
KAYNAKLARA GEREKSiNiM
Araştırma yöntemlerini tarif ederken, konuyu bilen bir kişinin deneyleri tekrarlayabilmesini sağlayacak şekilde yeterli ayrıntıyı verilmelidir. Eğer yönteminiz yeniyse (yayımlanmamış), gerekli bütün ayrıntıları verilmelidir. Fakat, yöntem standart bir dergide daha önce yayımlanmışsa, sadece o literatür kaynak gösterilmelidir. çeşitli yöntemler rasgele kullanılıyorsa, yöntemi kısaca tanıtmak ve kaynak vermek faydalıdır.
DOĞRU BİÇİM VE DiLBiLGiSi
Sonuçların bazılarının bu bölüme karıştırılması çok yapılan bir hatadır. Uygun yazılmış bir Malzeme ve Yöntemler bölümü için sadece bir kural vardır: Deneylerin, bunları yapma yetenek ve bilgisi olan bir kişi tarafından yeniden yapılabilmesi için yeterli bilgi verilmesi gereği.
Dilbilgisi hataları ve noktalama yanlışlıkları her zaman ciddi değildir. Giriş ve Tartışma'da ifade edildiği gibi, genel kavramlar biraz dil kargaşasını atlatabilir. Bununla beraber, Malzeme ve Yöntemler'de, kesin ve özel konularla uğraşılmaktadır ve dilin hassas kullanımı bir zorunluluktur.
Haber Kaynağı: NetYuvamCom
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|
|