SON DAKİKA
![]() ![]() ![]() ![]()
İstanbul Ticaret Üniversitesi Tarihçeİstanbul Ticaret Üniversitesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda "İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı" tarafından kurulan bir vakıf üniversitesidir.![]()
İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda "İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı" tarafından kurulan bir vakıf üniversitesidir.
İstanbul Ticaret Üniversitesinin en üst karar organı Mütevelli Heyetidir. Mütevelli Heyeti, İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından atanmaktadır. İstanbul Ticaret Üniversitesi kurma düşüncesi, Üniversitenin ilk Mütevelli Heyet üyelerinden, İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Özaslan tarafından ortaya atılmıştır. Üniversitemiz, ek kontenjanla aldığı 73 öğrencisi ile 2001-2002 döneminde eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, 29 lisans programının yürütüldüğü 6 fakülte, İngilizce Hazırlık Bölümü ve Meslek Yüksek Okulu ile 3 enstitü ve 18 araştırma ve uygulama merkezinden oluşmaktadır. Fakülteler; Fen Edebiyat, Ticari Bilimler, Hukuk, İletişim, Mühendislik ve Tasarım ile Uygulamalı Bilimler Fakülteleridir. Fen ve Edebiyat Fakültesi; İstatistik, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji bölümlerini, Ticari Bilimler Fakültesi; İşletme, Uluslararası Ticaret, Bankacılık ve Finans, Turizm İşletmeciliği, Uluslararası İlişkiler, İktisat, Ekonomi ve Muhasebe Denetim Bölümlerini, Hukuk Fakültesi; Kamu Hukuku, Özel Hukuk Bölümlerini, İletişim Fakültesi; Medya ve İletişim Sistemleri, Halkla İlişkiler ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümlerini, Mühendislik ve Tasarım Fakültesi; Endüstri ve Bilgisayar Mühendisliği ile Tekstil Mühendisliği, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mekatronik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ile Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan Mücevherat Mühendisliği Bölümlerini, Uygulamalı Bilimler Fakültesi ise Basım Yayın Üretim Teknolojileri, Uluslararası Lojistik ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümlerini kapsamaktadır. Üniversitemizin Meslek Yüksek Okulu, endüstri ve ticaretteki trendlere ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu kaliteli ara eleman yetiştirilmesine uygun biçimde tasarlanmıştır. Meslek Yüksek Okulu bu çerçevede, Dış Ticaret, Lojistik, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Bilgisayar Teknolojisi, Bilgisayar Programcılığı, Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi, İngilizce müfredat çerçevesinde Hava Lojistiği, Havacılık Yer Hizmetleri Yönetim Programı, Çift Diplomalı Bilgisayar Teknolojisi Programlarından oluşmaktadır. İstanbul Ticaret Üniversitesinin Hazırlık Okulu bir yıl süren İngilizce hazırlık eğitimi vermektedir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Enstitüleri ise üniversitemizin yüklendiği misyona uygun biçimde, Dış Ticaret, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında eğitim veren lisansüstü programlarından meydana gelmektedir. Enstitülerimiz Türk ticaret ve sanayi hayatının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını çağa uygun doğrultuda donatma amacı gütmektedir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde bilimsel araştırma ve yayınlarıyla bilim dünyasına katkı sağlamayı hedefleyen merkezler bulunmaktadır. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin vizyonunu tamamlayan merkezlerimiz şunlardır: Bilişim Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sosyal Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi, AB Uygulama ve Araştırma Merkezi, Fikri Mülkiyet ve Rekabet Hukuku Araştırma Uygulama Merkezi, Sürekli Eğitim Merkezi, Kariyer Planlama Merkezi, Psikolojik Danışma Merkezi, Araştırma Projeleri, Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme, Uluslararası Kreatif Ekonomi ve Kültür Endüstrileri, Kreatif Şehirler Uygulama ve Araştırma Merkezi, İtibar ve Derecelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Üniversite-İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ekonomi ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi, Gayrimenkul Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Komşu ve Çevre Ülkeler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kurumsal Yönetim ve Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi, Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hayat Boyu Öğrenme Koordinatörlüğü.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 2014 yılında, 6,000'i aşkın öğrencisi, 300'den fazla öğretim elemanı ve Eminönü, Küçükyalı ve Sütlüce’de kurulu kampüsleriyle ülkemiz ve dünya üniversiteleri içindeki önemli bir yere sahip bulunmaktadır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Almanya, İngiltere, İsveç, Fransa, İspanya, İtalya, Polonya ve Yunanistan'daki birçok üniversitelerle işbirliği içinde bulunmakta ve Erasmus ve Farabi ve Mevlana değişim programlarını uygulamaktadır. Üniversitemizin "İtalik" isimli aylık dergisi ile bilimsel hakemli iki adet dergisi yayınlanmaktadır. İstanbul Ticaret Üniversitesinde öğrencilerin kendilerini geliştirmesine imkan veren 50’den fazla öğrenci kulübü bulunmaktadır. Sosyal amaçlı Tiyatro, Müzik ve Dans Kulüpleri; sportif amaçlı Futbol, Basketbol, Voleybol ve Tenis kulüpleri bulunmaktadır. Kulüpler alanlarında İstanbul ve Türkiye genelinde başarılı çalışma ve sonuçlara imza atmaktadır. İstanbul Ticaret Üniversitesi sıkça düzenlediği bilimsel toplantı, açık oturum, panel, söyleşi ve gösterilerle de öğrencileri ile kamuoyunu ülke ve dünya sorunlarından haberdar etmektedir.
itucu.edu.tr Haber Kaynağı: NetYuvamCom
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|
|