SON DAKİKA
![]() ![]() ![]() ![]()
Akademik Çalışmalarda Yazılı Metin Nereye ve Nasıl SunulurMetnin nereye ve nasıl gönderileceği seçimleri önemlidir.![]()
Yazılı Metin Nereye ve Nasıl Sunulur?
DERGİYİ SEÇME
Metnin nereye ve nasıl gönderileceği seçimleri önemlidir. İlk problem, metnin nereye gönderileceğidir. Seçim çalışmanın türüne bağlıdır. İlk olarak, sizin konunuzda yayım yapan dergileri belirlenmelidir.
Hangi dergilerin metni yayımlayabileceğini belirlemek için birkaç şeyin yapılması gerekir. Gözönüne alınan her derginin son sayısındaki başlık yazısını (derginin ismi, yayımcısı ve amacını kısa bir şekilde anlatan ve genellikle başlık sayfasında yer alan yazı) okunmalıdır. Genellikle “Yazarlara Direktifler” de verilen “kapsam” paragraflarını ve son sayıdaki “içindekiler” kısmına dikkatlice bakılmalıdır.
PRESTİJ FAKTÖRÜ
Eğer bir kaç dergi uygunsa hangisinin seçildiği fark yaratır. Prestij meselesi vardır. Gelecekteki gelişme sadece sayı meselesi ile belirleniyor olabilir. Kendi alanında yeni yayımlanmış önemli makaleler ve nerede yayımlandıkları mutlaka bilinmelidir.
SIKLIK FAKTÖRÜ
Gözönüne alınacak bir başka faktör derginin sıklığıdır. Aylık bir derginin yayınımdaki gecikme, üç aylık bir dergininkinden daima kısadır. Eşdeğer değerlendirme süreleri olduğunu kabul edersek, üç aylık olanın ilave gecikmesi 2 veya 3 ay arasında olacaktır. Ve birçok (muhtemelen çoğu) aylık derginin editör değerlendirmesi süresi dahil yayın gecikmesi 4 ve 7 ay arasında olduğu için, üç aylık olanın gecikmesi büyük bir ihtimalle 10 ay’a çıkar.
Bir topluluk tarafından desteklenmeyen yeni dergiler konusunda dikkatli olunmalıdır. Dağıtım az olabilir ve dergi, makaleyi bilim dünyasında bilinmeden önce iflas edebilir.
PAKETLEME VE POSTALAMA
Metnin hangi dergiye sunulacağına karar verildikten sonra, gönderme işleminin ayrıntıları ihmal edilmemelidir. Birçok metin çoğu zaman, uygun olmayan paketleme nedeniyle postada hasar görür, çok gecikir veya kaybolur. Metin zımbalanmamalıdır. Zımbalarken veya daha sonra çıkartırken hasar olabilir. Büyük ataşlar tercih edilmelidir. Daima metnin bir kopyasına sahip olunmalıdır. Kuvvetli, lifli bir zarf ve hatta güçlendirilmiş posta torbaları kullanın. Yeterince pul koyulduğundan emin olunmalı ve birinci sınıf posta ile gönderilmelidir.
KAPAK MEKTUBU
Metin ile birlikte daima bir kapak mektubu gönderilmesi gerekir. Kapak mektupsuz metinler problem çıkarır. Metinde gösterilen adres çoğunlukla, katkıda bulunan yazarın şimdiki adresi olmadığı için adresin özel önemi vardır. Katkıda bulunan yazar, kapak mektubuna veya metnin başlık sayfasına telefon numarasını da koymalıdır.
İZLEME YAZIŞMASI
Birçok dergi, metin alındığında bir “alındı” form mektubu gönderir. Derginin bunu yapmadığı biliniyorsa, editörün aldığını teyit edebilmesi için, metne adres yazılı bir posta kartı iliştirilmelidir. İki haftada teyit alınmazsa editör ofisine, metnin gerçekten alınıp alınmadığını teyit için telefon edilmeli veya yazılmalıdır.
Haber Kaynağı: NetYuvamCom
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|
|