SON DAKİKA
![]() ![]() ![]() ![]()
Akademik Çalışmalarda Metin Nasıl YazılırDeneyleri bitirip çalışmayı yazdığınız zaman, metnin son olarak daktiloda yazılması önemli değildir(!)![]()
Akademik Çalışmalarda Metin Nasıl Yazılır?
İYİ HAZIRLANMIŞ BİR METNİN ÖNEMİ
Deneyleri bitirip çalışmayı yazdığınız zaman, metnin son olarak daktiloda yazılması önemli değildir. Çünkü eğer çalışma iyi ise, bilimsel ise, yayım için kabul edilecektir. Bu yanlıştır. Kötü daktilo edilmiş veya kelime-işlemden geçmiş metin, sadece yayım için kabul edilmemekle kalmayacak, aynı zamanda birçok dergi işletmesinde yarım yamalak hazırlanmış olduğu için dikkate bile alınmayacaktır.
Bazı dergiler ve yayımcılar, üzere, dikkati çekici derecede eksiksiz ve yardımcı direktifler yayımlamaktadır. Dergilerin son sayısına dikkatlice bakılmalıdır. Literatür atıfları, başlık ve alt başlıklar, kısa özetin boyut ve yeri, tablo ve şekil tasarımları ve dipnotları gibi dergiden dergiye geniş ölçüde değişme eğilimi gösteren editör tarzlarının bu yönlerine özel dikkat gösterilmesidir.
Pek çok yazı çeşidinde dipnotlardan kaçınma önerilir. Bilimsel makaleler için ise dipnotsuz yazım daha kuvvetle teşvik edilir.
METNİN SAYFA DÜZENİ
Metnin her bölümünün yeni bir sayfada başlamasını önermek yerinde olur. Başlık, yazarların isim ve adresleri genellikle ilk sayfada yer alır ve bu sayfanın numarası 1 olmalıdır. Kısa Özet, ikinci sayfadadır. Giriş, üçüncü sayfada başlar ve izleyen her bölüm (Malzeme ve Yöntemler, Sonuçlar v.s.) bir sonraki yeni sayfada başlar. Şekil alt yazıları ayrı bir sayfada gruplanır. Tablo ve şekiller (ve şekil alt yazıları) metnin arkasında toplanmalı, metnin arasına sokulmamalıdır.
MARJLAR VE BAŞLIKLAR
Metnin geniş marjları olması gerekir. Alt, üst ve her iki tarafta 2.5 cm minimumdur. Bu boşluğa, metnin değişiklikleri ihtiyaç duyulacaktır. Son daktiloyu yapılmadan önce, başlıklar dikkatle incelenmelidir. Ana başlıklar (Malzeme ve Yöntemler v.s.) genellikle sorun olmaz. Bu başlıklar, alt ve üstte boşluklar bırakılarak ortalanmalıdır.
Ana başlıklara ilaveten pek çok dergi, alt başlıklar (koyu baskılı paragraf girişleri gibi) kullanır. Bunlar, okuyucuyu makale boyunca yönlendirmede yardımcı olmak için kolay işaretler olarak tasarlanmalıdır. Ne çeşit başlıklar kullanıldığını belirlemek için derginin son sayılarından birini inceleyin. Dergi koyu giriş yazıları kullanıyorsa, bu şekilde yazın Başlıklar ve alt başlıklar, cümle değil “etiket” olmalıdır.
ÖZEL SORUNLAR
Metni sizin için daktilo eden kişinin yaptıkları, daha sonra kompozitör tarafından yapılandan farklı değildir. Daktiloyu yazanın metinle ilgili bir problemi varsa, muhtemelen kompozitörün de problemi olacaktır. Daktiloyu yazana ve kompozitöre kolaylık sağlamak için, bazı problemleri önceden belirleyip çözmeye çalışın.
SON GÖZDEN GEÇİRME
Metin daktiloda yazıldıktan sonra, ilk olarak, metin okunmalıdır. İkinci olarak, metni dergiye göndermeden önce (belki son yazımdan önce) bir veya birkaç meslektaştan metni okuması istenebilir. Kısaca, metnin kendi ortamında ideal değerlendirilmesi işleminin içeriğinde, aynı alanda çalışan bir bilim adamı, ilgisiz bir alanda çalışan bir bilim adamı, dilbilgisini yeterince bilen bir kişi olmalıdır. Göndermeden önceki bu işlemlerin dikkatlice yapılması, makalenin kabul edilme şansını arttıracaktır.
TERMİNALDE ÇALIŞMA
Birçok bilim adamı halen; elektronik terminal, kişisel bilgisayar veya kelime işlemci kullanmaktadır. Henüz nispeten az sayıda bilim adamının, doğrudan metin girdisi olarak kullanılabilecek çıktılar üretebilmesine karşın, kelime işlemci veya kişisel bilgisayar kullanmanın başka avantajları vardır. Terminalde yazmak, standart daktiloda yazmaktan daha kolaydır. Düzenleme ve değiştirme kolaylığı, birçok yazma fonksiyonlarının getirdiği ilave güçle, terminali daktiloya göre büyük ölçüde üstün kılmaktadır.
En önemlisi, kelime işlemci veya kişisel bilgisayarın hafızasının bulunmasıdır. Terminalde yazarken, halen hafızada olan herhangi bir malzemeye kolayca ulaşabilirsiniz. Çeşitli yazım-denetleme programları mevcuttur ve bunlar sadece yazım hatalarını düzeltmek için kullanılırsa yararlıdır.
Haber Kaynağı: NetYuvamCom
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|
|