SON DAKİKA
![]() ![]() ![]() ![]()
Çift dil zekayı geliştiriyorÇift dilli eğitim alan çocukların soyut kavramları daha hızlı algıladığı belirlendi. İki dil bilmenin beyni daha esnek kıldığını açıklayan uzmanlar, çift dilli eğitimin zekâ gelişiminde önemli bir role sahip olduğunu ifade ediyorlar.![]()
Çift dilli eğitim alan çocukların soyut kavramları daha hızlı algıladığı belirlendi. İki dil bilmenin beyni daha esnek kıldığını açıklayan uzmanlar, çift dilli eğitimin zekâ gelişiminde önemli bir role sahip olduğunu ifade ediyorlar.
Zeka gelişiminde çift dilli eğitimin önemli katkıları olduğu ortaya kondu. İki farklı dil, iki farklı düşünme biçimini geliştiriyor. Çift dilli eğitimle yetişen çocuklar soyut kavramları çok daha çabuk algılıyor. İki dil bilmenin beyni daha esnek kıldığını belirten uzmanlar, bunun da zeka gelişimini hızlandırdığını belirtiyor. Çift dil, bireye, dikkat dağılmasının engellenmesi, aynı anda birden fazla işe kolayca odaklanabilme, farklı durum ve ortamlara kolaylıkla uyum sağlayabilme ve bilgiyi daha uzun süreli zihinde tutabilme gibi pek çok zihinsel avantaj sağlıyor. SORGULAMA ODAKLI ÖĞRENME Yabancı dil, analiz odaklı veriliyor. Sorgulama Odaklı Öğrenme Süreci denilen bu süreç şöyle işliyor; her ünite, bir konu hakkında öğrencilerin soru sorması ile başlıyor, daha sonra bireysel ve grup çalışmaları ile konu hakkında araştırmalar yapılıyor. Öğrenciler araştırma sonuçlarını birlikte tartışarak, üzerinde sorgulayarak düşünüyorlar. Anaokulu ve 1'inci sınıf öğrencileri için; SOR- ARAŞTIRYARAT- TARTIŞ ve YANSIT aşamalarından oluşan bu döngünün tamamlandığı 4 temel tema belirleniyor. Her temada Sorgu Odaklı Öğrenme Döngüsü yaklaşık olarak 4 - 6 haftada tamamlanıyor. TÜRKİYE, İNGİLİZCE KONUŞAMIYOR Türkiye'de 67 bin kişi özel kurslara giderek İngilizce öğreniyor. Yılda 100 milyon lirayı İngilizce öğrenimine harcıyor. Ancak Türkiye hala İngilizce konuşamıyor. Türkiye'de klasik lise ve üniversite mezunlarının çoğu okul hayatında İngilizceyi öğrenemediğinden şikayet ediyor. Doktora seviyesinde bir akademisyen adayının bir yabancı dili iyi derece konuşamaması, alanıyla ilgili uluslararası yayınları takip edememesi ya da profesyonel bir çalışan için yabancı dilde bir toplantıyı takip edememesi sık rastlanan örnekler. Bu durumu açıklanan raporlar da destekliyor. En son rapor, dünyanın 41 şehrinde 7 dilde yabancı dil eğitimi veren EF Education First Uluslararası Dil Merkezleri'nin İngilizce Yeterlilik Endeksi. Bu yıl 3'üncüsü yayımlanan endekste 750 bin test sonucunu dikkate alınarak ülkeler sıraya konuldu. Ülkeler, yeterlilik düzeylerine göre 5 kategoriye ayrıldı. Türkiye, 60 ülke arasında, düşüğün biraz üstü kategorisinde 41'inci sırada yer aldı. Bu sonuçlarla Macaristan, Malezya, Singapur, Uruguay, Sri Lanka, Peru gibi ülkelerin ise gerisine düştü. Listenin ilk sırasında İsveç var. Son sırada ise Irak. GRAMERE BAĞLI DEĞİL Krashen teorisine göre; bilinçli olarak öğrenilen gramer kuralları ancak yavaş ve suni konuşma sırasında veya gramer testlerinde işe yarıyor, akıcı ve doğal dil kullanımı sırasında kullanılmıyor. sabah.com.tr Haber Kaynağı: NetYuvamCom
İLGİLİ HABERLER
İlgili Haberler
|
|